Website naar nieuw domein overzetten

domeinenHet komt toch met enige regelmaat voor dat bedrijven een ‘nieuwe website’ willen hebben. Dit klinkt natuurlijk heel leuk en is ook zeker belangrijk, want het design speelt absoluut een belangrijke rol. Iets wat 3 jaar geleden hip was, is nu misschien alweer verouderd. Wanneer we het hebben over een nieuwe website, dan betreft het meestal een nieuw design of ontwerp.

De site krijgt een nieuwe uitstraling en ziet er weer fris en verzorgd uit. In de meeste gevallen betreft het enkel een nieuw design en blijft de structuur van de website volledig in tact. Wanneer de structuur namelijk helemaal veranderd, kan dit een behoorlijk verschil maken voor de vindbaarheid in Google.

Zoekmachines bepalen namelijk de relevantie van een website en hoe de website in elkaar zit speelt daar een belangrijke rol bij. Ook het ontwerp van de site speelt zeker een rol, maar de structuur is echt belangrijker.

Nieuw domein

Naast een nieuw ontwerp komt het ook voor dat een bedrijf een nieuw domein krijgt. Bijvoorbeeld omdat het bedrijf een andere naam heeft gekregen, of om diverse andere redenen. Wanneer een bedrijf een nieuw domein krijgt is het van groot belang hier aandacht aan te besteden. Het nieuwe domein zal namelijk niet automatisch de posities in Google overnemen van het oude domein.

En dat kan het bedrijf veel geld schelen. Met goede posities in Google kan men namelijk veel nieuwe aanvragen / leads binnen krijgen. Als de posities in de zoekresultaten opeens een stuk minder worden, zullen ook de aanvragen sterk gaan dalen. Het is dan ook zeer belangrijk om dit goed te regelen. Door een 301 redirect in te stellen, op pagina niveau, kan het nieuwe domein de posities van het oude domein overnemen.

Google en andere zoekmachines geven namelijk een bepaalde score aan een domein of pagina. Door het instellen van de 301 redirect wordt de waarde de door Google is toegekend aan een domein of pagina doorgegeven aan het nieuwe domein. Het is natuurlijk wel belangrijk dat men nog toegang heeft tot het oude domein. Er zijn situaties mogelijk waarbij het bedrijf het domein kwijt is (bijvoorbeeld door het niet verlengen van de dienst). In dat geval kan het simpelweg niet worden ingesteld.