3G & 4G Internet op je mobiele telefoon

Nu zijn we een aantal jaren verder en is de migratie van 3G naar 4G in volle gang. KPN heeft dit nu in een beperkt gebied al draaien en ook Vodafone is druk bezig om dit netwerk uit te rollen. De verwachting is dat deze verbindingen zich in de toekomst steeds verder zullen ontwikkelen. Het probleem voor de providers is dat de ontwikkelen heel snel gaan op dit gebied. Upgrades naar nieuwe netwerken zijn heel kostbaar en binnen enkele jaren is een nieuwe upgrade vereist. Daarnaast neemt het dataverbruik hand over hand toe en kraken de netwerken in hun voegen.

Netwerken kwetsbaar

Met name tijdens grote evenementen zoals bijvoorbeeld de jaarwisseling is goed te merken dat de mobiele netwerken kwetsbaar zijn. De laatste jaren is dit ook goed te zien in de prijs en de beperkingen van de databundels. Veel mensen kiezen overigens nog steeds voor een sim only met grote databundel, simpelweg omdat er steeds meer data nodig is.

De prijzen gaan omhoog en het is bijna niet meer mogelijk om zogenaamde onbeperkte abonnementen af te nemen. Wanneer u een data abonnement afsluit is het dus zaak om goed na te denken over de benodigde databundel. Het is verstandig om te beginnen met een kleine databundel en uw eigen gebruik goed in te gaten te houden. Wanneer u over uw bundel gaat kunnen de kosten namelijk behoorlijk oplopen. Op een smartphone is het dan aan te raden om een applicatie te installeren die dit dataverbruik bij kan houden. Verschillende providers bieden zo’n applicatie aan. Naast de hoeveelheid dataverbruik in Nederland is het zeker belangrijk om op te passen met dataverbindingen in het buitenland. Wanneer u niet oplet kan dit zomaar oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Dit kan een flinke tegenvaller zijn wanneer u terugkomt van uw toch al dure vakantie. Het is belangrijk om goed op te letten of er geen applicaties op de achtergrond draaien die veel data verbruiken. Het beste kunt het zogenaamde ‘roaming’ helemaal uitschakelen zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.